Hae
Carita Pesonen

Miksi en julkaise lasten kuvia somessa?

Omien vanhempieni ei ole tarvinnut aikanaan miettiä ollenkaan näitä asioita, jotka ovat nyt tätä päivää. Se syy miksi en julkaise lasteni kuvia enää somessa on yksinkertainen – yksityisyys. Kannattaako lasten kuvia julkaista somessa ilman heidän suostumustaan? Oletko ajatellut mitä kaikkea lapsen kuvien sekä henkilökohtaisten asioiden jakamisesta voi lopulta seurata? Se mitä jaamme somessa voi vaikuttaa vielä vuosien tai jopa vuosikymmenien päästä elämäämme. Itse olen ainakin toistaiseksi tehnyt sen päätöksen etten jaa missään sosiaalisen median kanavissa tunnistettavia kuvia lapsistani. Miten päädyin tähän ratkaisuun ja miksi?

lasten kuvat somessa

Olen julkaissut lapsista aikoinaan muutamia kuvia somessa ja tämän tietää jokainen joka on seuranut minua tai lukenut blogiani pidempään. Toisinaan mielipiteet voivat muuttua ja tässä on yksi hyvä esimerkki siitä. Vielä pari vuotta sitten ajatuksessa ei tuntunut olevan mitään väärää. Muistan kun Kristella syntyi ja elin siinä ihanassa vauvakuplassa, kun halusin jakaa kaikille meidän perheen onnea. Some täyttyi tuohon aikaan ihanista vauvakuvista. Tietyistä asioista olen aina pitänyt kiinni ja ne millään tavalla nolot kuvat eivät ole päätyneet vieraiden silmäparien nähtäväksi koskaan. Olen jo aiemmin asettanut tarkat kriteerit kuville, mutta etenkin Adessan syntymän jälkeen aloin kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen millaista sisältöä jaan. Vaikka kirjoitan lifestyle blogia ja suurimmassa osassa on meidän perheen arki sekä elämä niin tunnistettavia kuvia tai henkilökohtaisia tietoja en julkaise lapsistani. Saattaa olla että heidän mielestä kuvien jakaminen olisi myöhemmin ok, mutta asiasta keskustellaan siinä vaiheessa kun molemmat osaavat itse päättää sekä ymmärtävät seuraukset.

Viimeinen piste tälle päätökselle oli Adessan syntymän joka sai minut ajattelemaan asioita eri tavalla. Äitinä haluan suojella lapsiani kaikelta mahdolliselta miltä vain suinkin voin.  Mieti miltä sinusta itsestäsi tuntuisi löytää omia vauvakuvia Googlen kautta. Voin sanoa, että tässä vaiheessa minua ei haittaisi yhtään jos vanhempani olisivat jakaneet kuviani. Toista mieltä saatoin olla murrosiässä kun kaikki oli noloa ja olisin hävennyt silmät päästäni jos kaverit olisivat silloin nähneet vauvakuviani. Toisinaan nettiin voi vähän vahingossa jakaa tietoja lapsesta, jotka saattavat johtaa jopa kiusaamiseen tai noloihin tilanteisiin myöhemmin.

Jokainen aikuinen itse päättää millaisia kuvia itsestään julkaisee joten eikö lapsilla kuuluisi olla sama oikeus omaan yksityisyyteen? Tosin mulle on ihan yksi ja sama mitä muut vanhemmat tekevät sekä mihin ratkaisuun kukin päätyy, mutta toivon että jokainen tiedostaa mitä tästä voi pahimmillaan seurata. Omassa ystäväpiirissäni osa on ehdottomasti sitä mieltä ettei missään nimessä laita lasten kuvia nettiin ja toiset taas eivät ymmärrä niitä peiteltyjä kasvoja. Tästä aiheesta on mielenkiintoinen keskustella ja kuulla perusteluja molemmille päätöksille.

Mikä on teidän mielipide lasten kuvien jakamiseen somessa?

LUE MYÖS↓

PALJON RAHAA KULUU LAPSIPERHEESSÄ?

VAUVOJEN VALMISRUOAT – HUONO VALINTA?

PARHAAT VINKIT FLUNSSAN HOITOON

EPÄSUOSITUT MIELIPITEENI

SEURAATKO JO? ♥

INSTAGRAM | FACEBOOK | BLOGLOVIN | BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *