Hae
Carita Pesonen

Miksi lapset kannattaa hankkia nuorena?

Mulla on aina ollut sellainen ajatus, että haluan lapset ennen kuin täytän kolmekymmentä. Olin itseasiassa juuri täyttänyt 25-vuotta, kun meidän esikoinen ilmoitti tulostaan. Muistan kuinka sillä hetkellä kaikki pelotti ja olinhan minä kieltämättä melko nuori äidiksi. Toisaalta lapsen saaminen on niin iso ja merkityksellinen asia elämässä, että se mullistaa ihan jokaisen elämän ikään katsomatta. Äidiksi ei niin vain tulla juuri silloin kun sitä haluaa vaan kaikki tapahtuu omalla painollaan. Toisinaan vanhemmuus saattaa jopa olla monen vuoden yrittämisen tulos. Nykyään ensisynnyttäjien keski-ikä hipoo jo kolmeakymmentä ja näyttää olevan vain nousussa. Minä olen sitä mieltä, että lapset kannattaa hankkia mielummin alle kolmekymppisenä jos se vain on mahdollista ja tässä muutama perustelu omasta kokemuksesta miksi olla nuori äiti.

nuori äiti

Ihan ensinnäkin naisen hedelmällisyys alkaa laskea heti 30 ikävuoden tienoilla ja 35 vuoden kohdilla puhutaan jo merkittävästä laskusta. Jos siinä vaiheessa herää haaveet perheen perustamiseen niin voi olla jo liian myöhäistä. On siis huomattavasti paremmat mahdollisuudet tulla raskaaksi alle kolmekymppisenä. Mikään mahdottomuus ei ole, että tulee raskaaksi lähemmäs nelikymppisenä mutta vaikeampaa se on ja mahdollisuudet pienenevät…

Nuorempana palautuminen on nopeampaa. Nuoren naisen vartalo palautuu helpommin raskauden tuomista muutoksista. Ja kyllä raskaus tuo hyvin paljon muitakin muutoksia vartaloon kuin pelkän pyöristyneen vatsanseudun.

Yövalvomiset. Nuori äiti jaksaa valvoa paremmin vauvan kanssa. Tai näin ainakin minä kuvittelen. Sitä pärjää helposti muutaman tunnin yöunilla tai jopa kokonaan valvotusta yöstä toipuu nopeasti.

Moni alle kolmekymppinen ei välttämättä ole luonut vielä merkityksellistä uraa itselleen, joten töistä äitiyslomalle jääminen on mahdollisesti matalampi kynnys ja helpompaa nuorempana. Ensin kasvatetaan lapset ja sen jälkeen on aikaa panostaa ja luoda omaa uraa.

Riskit raskaudessa kasvavat iän myötä. Erilaiset komplikaatiot, keskenmenon riski ja kromosomihäiriöiden mahdollisuus kasvavat huomattavasti, kun naisen ikä lähestyy neljääkymmentä.

Jos olet nuori äiti ja omassa ystäväpiirissä ei ole perheellisiä niin todennäköisesti kaveripiiri laajenee. Olen saanut ihan korvaamattomia ihania uusia ystäviä elämääni lasten myötä.

Kun omat lapset ovat täysi-ikäisiä niin olen vasta reilu nelikymppinen eli en ollenkaan vanha vielä siinä vaiheessa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hyvin todennäköisesti saan nauttia lapsenlapsista vielä silloin kun jaksan itsekin paremmin touhuta heidän kanssaan.

Mitä nuorempana lapset hankkii niin sitä enemmän isovanhemmista on myös apua. He todennäköisesti jaksavat paremmin auttaa kasvatuksessa. Voin kertoa että ainakin meidän perheessä isovanhemmat ovat olleet tärkeä ja korvaamaton apu.

Kannattaa muistaa se, että lapsia saadaan niitä ei tehdä juuri silloin kuin halutaan. Me olemme siitä onnekkaita, että meidän molemmat lapset ovat ilmoittaneet tulostaan melko nopeasti. Aina näin ei kuitenkaan ole, mutta usein odotus palkitaan ja se palkinto on paras aarre kaikista mitä vain voi toivoa.

Mitä sinä olet mieltä kannattaako lapset hankkia mielummin nuorena vai vasta ”vanhempana”?

LUE MYÖS ↓

LAPSEN ROKOTTAMINEN JA ROKOTTAMATTA JÄTTÄMINEN

LASTEN KANSSA MATKALLE

PARASTA TALVESSA..

KUINKA LÖYTÄÄ ÄITIKAVEREITA?

ONNELLINEN PERHEENÄITI?

SEURAATKO JO? ♥

INSTAGRAM | FACEBOOK | BLOGLOVIN

4 kommenttia

 1. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Hyviä pointteja ja itse synnytin esikoisen 24-vuotiaana ja toinen lapsi 28-vuotiaana. Joten alle kolmekymppisenä kiintiö tehty :D. Nuorena ei edes ollut motivaatiota opiskella vaan aina olen tehnyt töitä. Nyt mahdollisesti opiskelu hommat tulee ajankohtaiseksi jossain vaiheessa ja motivaatio varmasti eri luokkaa kuin ihan junnuna.

  https://blogit.terve.fi/fitfatmama/

  • carita kirjoitti:

   Kiitos kommentista. Juuri näin, asiat täytyy tehdä just siinä järjestyksessä kuin itsestä tuntuu oikealta. Aikuisena ja myöhemmällä iällä aloitettuihin opintoihin jaksetaan panostaa tosiaan yleensä eri tavalla kuin nuorena..

 2. Joil kirjoitti:

  Itse olen saanut lapset 33 ja 39-vuotiaana. Eli vanhana siis molemmat mutta esim. synnytyksestä palautuminen ja yövalvomiset ovat sujuneet paljon paremmin tuon 39-vuotiaana saadun kanssa. No tuon toisen lapsen kanssa oli helpompi synnytys ja vahvempi urheilutausta niin sillä ehkä vaikutusta asiaan. Tän kakkosen synnytyksestä alle kuukauden päästä erkauma oli palautunut ja olin takaisin juoksemassa ja salilla ( siis eihän tätä voi suositella kenellekään). Tämä toinen on yhtä huono nukkuja kuin ensimmäinen (10+ herätystä yössä) mitta jotenkin nyt on jaksanut paremmin ( ehkä kun tiesi mitä tulossa). Hedelmällisyyden lasku on tosiasia mutta itse tulin nopeammin raskaaksi 39-vuotiaana kuin 32-vuotiaana. Molemmat raskaudet ovat menneet hyvin mutta etenkin tässä jälkimmäisessä olin paljon paremmassa kuosissa. Ekassa raskaudessa oli pahempi radi ja olin tosi väsynyt. Nyt toisella kertaa jaksoin urheilla ihan viimeisiin päiviin asti jopa hölkkäillä ( ei taaskaan voi varmaan suositella kenellekään). Toisen synnytyksen jälkeen olisin vaikka heti voinut juosta maratonin. Isovanhemmat meillä asuu lähellä mutta esikoisen aikaa olivat vielä työelämässä ja raskaan työpäivän jälkeen niin väsyneitä joten eipä.niistä niin paljon apua ollut. Nyt ovat hyväkuntoisia eläkeläisiä joten heistä on paljon enemmän iloa ( mitä nyt pääsevät matkustamaan paremmin). Vanhana lapsien saamisesta on ollut myös se etu että olemme olleet mieheni kanssa tosi pitkään yhdessä ( 16-vuotta) ja suhteemme ei kaadu siihen että yhteistä aikaa ei nyt väliaikaisesti niin paljon ole. Myöskin taloudellinen tilanne on parempi kuin kaksikymppisenä joten en ole joutunut laittamaan lapsia hoitoon vuoden iässä minkä kaksikymppisenä olisin varmasti joutunut tekemään. Se on kyllä totta että opiskelusta saa enemmän irti vähän vanhempana kun on jo työelämästä kokemusta. Itse opiskelin yhden uuden tutkinnon ennen tätä toista lasta ja nyt olisi hoitovapaan sijaan tarkoitus jäädä lapsen kanssa kotiin nostamalla aikuiskoulutustukea jota saa kun on ollut 7v työelämässä ja joka siis paljon parempi kuin kotihoidontuki.. Mutta jokainen hankkikooon lapsensa silloin kun parhaalta tuntuu. Toki kannattaa tiedostaa että jos sen lähemmäksi neljääkymppuä jättää onnistumisesta ei ole takeita ( ei tietty ole kaksikymppisenäkään mutta enemmän on aikaa hoitoihin). Itsekin aloitettiin tätä kakkosta sillä ajatuksella että tulee jos tulee muttei haittaa vaikka ei onnistuis.

  • carita kirjoitti:

   Vau, sä olet palautunut siis hyvin ja uskaltanut nopeasti aloittaa liikkumisen. Tosin kyllä sen aika hyvin itse tiedostaa miten omalla kohdalla kannattaa aloittaa ja parempi tietysti palautumisen kannalta mitä nopeammin saa itsensä taas liikkeelle. Se tosiasia on kyllä hyvä tiedostaa että ”vanhempana” raskaaksi tuleminen voi olla haasteellisempaan (aina se ei kuitenkaan näin ole ja voihan sitä myös nuoresta iästä huolimatta kärsiä lapsettomuudesta). Sulla oli tässä todella hyviä pointteja siitä miksi lapset voi myös hankkia vähän vanhemmalla iällä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *