Hae
Carita Pesonen

Kuinka vauvaperheessä nukutaan?

Vauvan syntyessä perheeseen monet kysyvät kuinka yöt sujuvat. Nukutaanko öisin hyvin vai valvottaako pieni vauva vanhempia. Se kuinka vauvaperheessä nukutaan on asia josta usein vanhemmat keskustelevat keskenään. Huomaan jopa itseni keskustelemasta perheellisten ystävieni kanssa vauva-ajan yöunista. Toiset lapset heräilevät usean kerran yössä ja toiset nukkuvat ihan vauvasta alkaen yönsä heräämättä kertaakaan. Mutta kuinka paljon unta on tarpeeksi ja miten vanhemmat selviävät vähäisillä sekä katkonaisilla yöunilla?

vauvaperheessä nukutaan

Olemme siitä onnekkaita, että molemmat lapset ovat ihan ensimmäisistä öistä lähtien arvostaneet hyvin nukuttuja öitä ja antaneet vanhempien oikeasti nukkua yöllä. Kolmen kuukauden jälkeen meidän kuopus muuttui yökukkujasta Kristellan kanssa samaan rytmiin ja siitä lähtien illat ovat olleet niin rauhallisia kuin ne lapsiperheessä voivat olla. Nyt Adessan lähestyessä 4 kuukauden ikää yöunille käyminen on levotonta taistelua unta vastaan, mutta unen saapuessa hän nukkuu sikeästi aamuun saakka – tai nukkui vielä hetki sitten. On myös öitä jolloin olemme Adessan kanssa käyneet nukkumaan kellon näyttäessä 2.30 – onneksi näitä öitä on vain muutama takana. Tällaisen yön ja parin tunnin unien jälkeen olen herännyt aikaisin aamulla Kristellan kanssa katselemaan lastenohjelmia sekä valmistamaan aamiaista. Juon ison kupin kahvia jonka kuvittelen pitävän minut paremmin virkeänä.

Oletko koskaan kuullut neljän kuukauden hulinoista? Jos sinulla on lapsia niin hvyin varmasti olet törmännyt tähän vaiheeseen. Vauvavuosi on vaiheita vaiheiden perään ja tämä on valitettavasti yksi niistä jotka jäävät mieleen ei niin mukavina muistoina. Tässä vaiheessa vauva kehittyy, oppii jatkuvasti uusia asioita ja tekee mahdollisesti hampaita. Ainakin meillä keskittyminen herpaantuu usein ja imetys hetket keskeytyvät jatkuvasti päivän aikana. Iltaa kohden kiukku saapuu ja maitoa olisi saatava vain lisää ja lisää… Kun olisi aika käydä yöunille niin Adessa tahtoisi vain seurustella tai viettää loputtomasti aikaa rinnalla. Meillä alkoi siis juuri tällainen vaihe että yöllä herätään poikkeuksellisen monta kertaa. Viime yönä en edes muista kuinka monta kertaa loppujen lopuksi heräsimme. Pakko vain muistuttaa itselleen ettei tämä kauan kestä. Lapset kasvavat nopeasti ja vielä tulee se vaihe kun he vain haluaisivat aamulla jatkaa unia.

Olen usein miettinyt kuinka selviäisin kokonaisesta vauvavuodesta saatikka useammasta vuodesta nukkumalla vain muutaman tunnin yössä. Se on erikoista kuinka jotkut äidilliset hormonit auttavat heti vauvan syntymän jälkeen jaksamaan vaikka yöt vain valvottaisiin vauvan vierellä. Kukaan ei kuitenkaan jaksa jos takana on loputtomasti valvottuja öitä ja jossain kohtaa väsymyksestä voi seurata turhaa kiukkuisuutta ja stressiä. Luojan kiitos lapsilla on olemassa myös se toinen vanhempi joka edes joskus jaksaa nousta esikoisen kanssa aiemmin ja antaa minun nukkua aamulla edes hetken pidempään. Jännityksellä odotan millaisia yöunia tässä vauvaperheessä nukutaan tulevaisuudessa. Tässä vaiheessa elämää eletään päivä kerrallaan pienimmän ehdoilla ja nukutaan aina kun hän antaa siihen mahdollisuuden.

LUE MYÖS ↓

BLOGI – MILLAINEN SISÄLTÖ KIINNOSTAA?

TAAS VUODEN VANHEMPI..

VAUVAN JA TAAPERON SMOOTHIEKAKKU

SEURAA ♥

INSTAGRAM | FACEBOOK | BLOGLOVIN

2 kommenttia

  1. Tinde kirjoitti:

    Voimia kovasti teille! ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *