Hae
Carita Pesonen

Some vs. todellisuus..

Sosiaalinen media ja siellä käyttäytyminen vaikuttaa paljon siihen miten ihmiset näkevät ja kuvittelevat tuntevansa toisensa. Monesti kuitenkin todellisuus saattaa olla jotain paljon muuta. Some on paikka jossa jaetaan vain niitä elämän hienoimpia hetkiä – sitä mikä saattaa olla kaukana koko todellisuudesta ja poikkeaa monen ”tavallisen” ihmisen arjesta. Monet hetket saattavat olla ns. lavastettuja ja vain yhtä kuvaa varten rakennettuja sekä tarkkaan suunniteltuja.

Some

Haluan antaa mahdollisimman todenmukaisen kuvan sosiaaliseen mediaan elämästäni, mutta on niitä hetkiä ja asioita jotka eivät kuulu someen. Samalla haluan myös jakaa positiivista ja iloista elämänasennetta negatiivisuuden sijaan. Meillä jokaisella on huonoja päiviä, mutta mua henkilökohtaisesti ärsyttää ihmiset jotka aina pyrkivät löytämään asiasta kuin asiasta niitä negatiivisia puolia. Sellaisen elämänasenteen luulisi hankaloittavan ja kuormittavan turhaan niin omaa kuin läheisten ihmisten elämää.

Jos julkaisen somessa kuvan kahvikupin äärellä niin kuva saattaa kuitenkin helposti antaa todellisuudesta poikkeavan vaikutelman. Todellisuudessa ”rauhallisia” kahvihetkiä ei ole koskaan päivän aikana. Aamulla kahvi ehtii parhaillaan jäähtyä kupissa lähemmäs tunnin kaiken kiireen keskellä ja kahvilassa se nautitaan yhdellä kulauksella. Koska Kristella ei ole vielä päiväkodissa vie  hän kaiken huomion niin kotona kuin kaupungilla ollessani. Tuo touhukas taapero kulkee mukanani kaiket päivät vaikka ei somessa aina näkyisikään.

Some

Harvoin kukaan somevaikuttaja julkaisee Instagram-tilillään kuvaa sotkuisesta kodista. Kaikki on aseteltu järjestelmällisesti ja jopa lapsiperheissä koti kiiltää lattiasta kattoon – vaikutelma on kuin suoraan sisustuslehdestä. Olen aina ollut tietyissä asioissa tarkka ja yksi niistä on kodin siisteys. Aina Kristellan päiväunien aikana ja ennen kuin menen itse nukkumaan on kodin oltava perus siisti. Lelut paikoillaan, keittiön pinnat puhtaat ja sohvatyynyt oikeilla paikoillaan. En siis siivoa kotia kuvia varten, vaan taustalla näkyy se todellinen arki.

Somella on myös varjopuolensa. Se saattaa saada meidät kadehtimaan jonkun toisen elämää turhaan. Paljon sosiaalisessa mediassa itsestään antavat saavat osakseen kuulla erilaisia arvosteluja. Keskustelupalstoilla ja kommenttikentissä on helppo arvostella anonyymisti ja sanoa aisoita joita ei rohkenisi sanomaan omilla kasvoillaan. Kateus on turhaa ja harvoin toisen onni on joltakin toiselta pois. Some luo tietynlaisia ulkonäköpaineita, mutta miettikää kuinka käsiteltyjä kuvat saattavat todellisuudessa olla. Jopa kadulla vastaan kävellyt somesta tuttu kasvoi voi jäädä tunnistamatta ilman muokkauksia ja filttereitä.

Monet tuntuvat paheksuvan ajatusta siitä, että some voi olla tänä päivänä oikeasti työ. Työ jolla elättää itsensä vain ja ainoastaan tekemättä mitään muuta oikeasti ”raskasta” työtä. Pelkkää glamouria, matkustamista ja ravintolaillallisia se ei kuitenkaan ole. Todellisuudessa ihmiset joiden työ on pelkkää sosiaalisen median päivittämistä tekevät ja ovat tehneet paljon töitä sen eteen, että ovat juuri nyt siinä pisteessä. Kuvat eivät todellakaan synny sekunneissa ja kiinnostavaa some sisältöä täytyy suunnitella ajan kanssa. Uskon että tulevaisuudessa tämä työ tulee vain yleistymään ja siihen suhtaudutaan eri tavalla – enemmän kannustavasti ja positiivisesti.

Some

LUE MYÖS ↓

PILAATKO LAPSEN TERVEYDEN SOKERILLA?

PAINONNOUSU RASKAUSAIKANA

ONKO YHDEN LAPSEN HALUAMINEN ITSEKÄSTÄ?

HERKULLINEN TONNIKALAPIIRAKKA

KUINKA RASKAUS ON VAIKUTTANUT RUOKAVALIOON?

TAIVAALLISEN HYVÄT PINAATTILETUT

SEURAA ♥

INSTAGRAM @caritapesonen | FACEBOOK

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *