Hae
Carita Pesonen

Painonnousu raskausaikana

Tässä aihe jota jokainen pohtii varmasti raskaana ollessaan ja joka herättää keskustelua erilaisissa vauvaryhmissä odottajien kesken. Painonnousu raskausaikana on hyvin yksilöllistä ja vaihtelee odottajilla suuresti myös niin ensimmäisen kuin toisenkin lapsen kohdalla. Samoin kuin jokainen meistä myös jokainen raskaus on erilainen.

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana paino harvoin nousee huomattavasti. Kristellaa oodottaessa muistelisin, että äitiysvaatteet pääsivät käyttöön toisen kolmanneksen alussa. Tässä raskaudessa tällä hetkellä eletään aika tarkalleen puoliväliä (rv 19) ja suurin osa omista vaatteista istuu sekä mahtuu vielä hyvin päälle. Vatsa on huomattavasti pienempi kuin Kristellaa odottaessa näillä viikoilla, mutta kaikki paino ei kerry aina vatsan kohdalle. Vyötärö sekä rinnat kasvavat myös raskausaikana. Elimistö kerää enemmän nestettä sekä verimäärä lisääntyy raskausaikana.

painonnousu raskausaikana

En oikeastaan koskaan käy vaa’alla tai seuraa painoani. Viimeisten vuosien ajan peilikuva ja paino on pysynyt lähes samana. Toki viime raskauden aikana tulleita vartalon muutoksia lukuunottamatta. Raskauden myötä painon seuraamiselta ei kuitenkaan voi välttyä, sillä jokaisella neuvolakäynnillä seurataan tarkasti painoa ja sen muutoksia. Tähän päivään mennessä painoa on tullut lisää noin 3 kg, joten melko maltillisesti olen pysynyt samoissa mitoissa. Voisin vannoa, että suurin osa näistä kiloista on juuri rinnoissa ja lantiossa. Ehkä myös vappumunkit ja vapun herkkuöverit saattavat tehdä oman osansa tämän hetkiseen painoon..

Painonnousu raskausaikana yleensä kiihtyy raskauden puolenvälin jälkeen ja lopulta painoa voi kertyä koko raskausaikana helposti 10-15 kg. Tämä paino koostuu kaikesta muustakin kuin elimistön keräämästä rasvasta. Kohtu, istukka, lapsivesi, vauva, elimistön varastoima rasva, lisääntynyt neste sekä verimäärä vaikuttavat jokainen osaltaan huomattavasti kertyviin kiloihin.

Niin kuin ensimmäisessä raskaudessa en aio ottaa minkäänlaista stressiä siitä mitä vaaka näyttää raskauden lopussa. Keho muuttuu ja niin sen kuuluukin raskaana ollessa. Palautuminen raskauden tuomista muutoksista ottaa oman aikansa, mutta myös se kuuluu asiaan. Terveelliset elämäntavat ja ihan tavallinen kotiruoka ovat niin suuressa osassa meidän arkea, että satunnaiset raskauden aiheuttamat mieliteot eivät varmasti vaikuta painooni suuresti. Jos mieli tekee suklaa jäätelöa tai muita herkkuja niin aion sallia ne itselleni ja ihan hyvällä omallatunnolla.

Lue myös ↓

Raskausarvet

8 viikkoa synnytyksestä – jälkitarkastus ja palautuminen

Imetyksen haasteet

Synnytyskertomus

Vuosi äitinä

Seuraa ♥

Instagram | Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *