Hae
Carita Pesonen

Identiteettivarkaus

Vielä muutama vuosi sitten toisena ihmisenä esiintyminen ei ollut rangaistava rikos. Sosiaalisen median käytön yleistymisen myötä on helppoa varastaa netistä toisen ihmisen kuva tai tietoja ja käyttää niitä sopimattomalla tavalla esiintyen jonakin muuna henkilönä – jolloin kyseessä on identiteettivarkaus. Kuvia voidaan käyttää ilman lupaa moniin ilkeisiin tarkoituksiin. Omalla kohdallani olin säästynyt tähän päivään mennessä identiteetti varkaudelta, kunnes eräs minulle tuntematon henkilö lähestyi yhteydenotolla.

En voi sanoin kuvailla sitä kuinka inhottavalta tuntuu kuulla tällaisia uutisia. Lukea viestiä ja nähdä Facebookin profiili jossa on tutut kasvot – minun kasvoni toisella käyttäjänimellä. Facebookissa on siis käyttäjä joka esiintyy kuvallani ja kuulemma myy mistä lie peräisin olevaa tavaraa. Rakastan kirppistellä ja ostan sekä myyn itsekin tavaraa perinteisten kirpputorien lisäksi Facebookin kirppareilla. Tuntuu kuitenkin vähän liian paksulta, että joku toinen tekee sitä minun kasvoillani – tehden minusta ehkä jopa rikollisen. Joko tämä kaikki on tyhmää pilaa tai sitten joku tosissaan huijaa muita ihmisiä. Miten tällaisessa tilanteessa kuuluisi toimia? Ensimmäinen reaktioni oli naurahtaa asialle, mutta hetken mietittyäni havahduin todellisuuteen. Mitä jos tähän toiseen profiiliin törmännyt minulle tuntematon henkilö kävelee vastaan kadulla ja on tullut huijatuksi valeprofiilin kautta kasvoillani.

Identiteettivarkaus

Ihmisillä on yleisesti mielikuva siitä ettei sosisaalisen median valeprofiilit ole rikos. Valeprofiilien luojat eivät välttämättä tiedosta tehneensä ihan oikeaa rikosta, josta rangaistaan. Väärällä nimellä tai kuvalla rekisteröidyt profiilit lukeutuvat identiteetti varkaudeksi. Tekijä kuuluisi mielestäni saada ajattelemaan tekemäänsä rikettä ja katumaan toisena ihmisenä esiintymistä, tuntemaan viiltävä pisto rinnassa ja katumaan tekojaan. Millainen ihminen kehtaa käyttäytyä tällä tavoin?

Asiasta toiseen.. Toinen asia, jota en voi sietää on ihmisten arvoteleminen anonyyminä netissä. Jos sinulla on sanottavaa ja haluat kertoa ääneen oman mielipiteesi tai kantasi johonkin asiaan tee se rohkeasti omilla kasvoillasi. Jos et kuitenkaan kaikesta huolimatta pysty siihen niin pidä siinä tapauksessa sanat sisälläsi, äläkä pilaa toisten ihmisten päivää jakamalla negatiivisia sekä ala-arvoisia kommentteja nimettömästi keskustelupalstoilla tai kommenttikentillä.

Seuraa ♥

Instagram | Facebook

Lue myös → Pukukoodi – onko pakko noudattaa?

 

2 kommenttia

  1. Katariina kirjoitti:

    Se on pöyristyttävää kuinka törkeitä ihmiset ovat toisilleen netissä. Ei se netti ole mikään toinen maailma, missä saa käyttäytyä kuten huvittaa vaan sielläkin ollaan tekemisissä toisten ihmisten kanssa. Käyttäytyminenkin pitäisi olla sen mukaista. Hieno kirjoitus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *