Hae
Carita Pesonen

ÄIDIN OIKEUS HYVIIN YÖUNIIN?

Hampaita tulossa, vatsa kipeä, kiire päästä liikkumaan, hellyyden kaipuu ja nälän tunnetta – kaikkea tätä ja paljon muuta pienillä vauvoilla voi olla mielessä myös yöaikaan.

Kristella onneksi on lähes syntymästään asti tuntunut ymmärtävän hyvin nukutun yön tarkoituksen. Harvoin olemme heränneet useasti syömään edes ensimmäisten kuukausien aikana. Alkuun neuvolassa käskettiin herättelemään lasta yön aikana rinnalle, jotta ravinnonsaanti olisi riittävää – pidin jopa ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana kirjaa K:n ruoka-ajoista.. Kaikkea sitä äiti tekee ensimmäisen lapsensa kanssa.

Nyt meillä on menossa sellainen vaihe ettei neiti malttaisi päivällä ummistaa silmiään ollenkaan. Päiväunet kestävät 15-30 minuuttia (paitsi autossa matkustaessa unet saattavat venyä jopa lähemmäs tuntia) ja jokainen voi mielessään kuvitella kuinka väsynyt ja kiukkuinen lapsi täällä iltaisin asustaa. Tällä hetkellä kaikista epämieluisinta tuntuu olevan nukkumaanmeno ja pukeminen. Kaksi asiaa, jotka saavat tempperamenttisen tytön raivostumaan. Muistinko mainita kuinka tempperamenttinen tyttö K:sta on tullut? En olisi uskonut, että luonteenpiirteet tulevat esille jo näin varhaisessa vaiheessa. Jos neiti ei saa tahtoaan läpi tai turhautuu kun konttaus yritys epäonnistuu.. Siinä tapauksessa naapurit muistavat ainakin varmasti että meillä asuu lapsi kotona.

Se että päiväunet jäävät vähiin tarkoittaa äidille yhtä asiaa lisää – jatkuvaa lastenhoitoa. Harvoin Kristella viihtyy yksin, joten omat tekemättömät tehtävät saavat odottaa ja yhdessä hoidetaan ne jotka pystytään. Yöunille nukahtaminen on täysin oma numeronsa päivässä. Kuitenkin siinä vaiheessa kun nukkumatti löytää perille ja Kristellan nukahtaa niin täällä nukutaan aamuyöhön tai parhaimmillaan aamuun asti. Jokainen päivä ja yö on kuitenkin arvaamaton pienen lapsen kanssa, joten kuka tietää miten täällä nukutaan ensi yönä tai sitä seuraavana.

image

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *