Hae
Carita Pesonen

IMETYS VAI KORVIKEMUTSI?

Se millainen mielikuva minulla oli imetyksestä ennen Kristellan syntymää oli jotain aivan muuta kuin todellisuus oikeasti osoitti. Ensinnäkin se miten koko homma lähtee pyörimään lapsen syntymän jälkeen, selviää vasta kun on sen aika – imetys voi onnistua ongelmitta tai sitten voi olla että siitä ei vain yksinkertaisesti tule yhtään mitään. Jälkikäteen ajateltuna on turha tuntea huonommuutta ja turhaa stressiä jos imetys ei vain kaikesta huolimatta luonnistu. Se ei todellakaan määritä sitä miten paljon rakastat lastasi ja miten hyvä äiti olet lapsellesi.

Itse en lähde tuomitsemaan ketään joka antaa lapselleen korviketta mahdollisesti heti syntymästä asti, lopettaa imettämisen muutaman kuukauden jälkeen tai osaimettää lastaan antaen myös korviketta tarvittaessa. Meidän Kristella sai korviketta ensimmäisen kerran ollessaan parin viikon ikäinen, sillä kasvu alkoi hidastua ja imetys ei mitenkään tuntunut onnistuvan. Rintatulehdus oli viimeinen asia joka teki vauvan rinnalla olosta suoraan sanottuna helvetillistä. Silloin kuuluin niihin äiteihin joka viimeisenä vaihtoehtona halusi antaa lapselleen korviketta – sillä silloin tunsin ensimmäisen kerran epäonnistuneeni äitinä. Millainen äiti ei pystyisi itse ruokkimaan omaa lastaan? Mitä ihmettä oikein ajattelin silloin? Tärkeintä on lapsen kasvu ja pääasia, että hän saa maitoa kasvaakseen. On aivan sama tuleeko se rinnoista vai purkista.

Muistan sen kuinka paljon stressasin aloittaa korvikkeen käyttöä. En kadu hetkeäkään sitä päätöstä, sillä vauva oli tyytyväisempi ja äiti rauhallisempi sekä voi huomattavasti paremmin ilman turhaa stressiä. Kaiken kaikkiaan kamalan alkutaipaleen jälkeen imetys alkoi kuitenkin tuntua luontevalta ja kivuttomalta, sillä on lopettanut yrittämistä. Se alkoi onnistua niin hyvin, että osasin alkaa nauttia jokaisesta minun ja vauvan välisestä imetyskerrasta. Se on niin paljon muutakin kuin pelkkää ravintoa – läheisyyttä, rakkautta ja yhteistä aikaa. Lähes koko elämänsä ajan Kristella on saanut lisämaitona korviketta melkein päivittäin. Kaiken lisäksi olen itse kasvanut täysin pelkillä korvikkeilla. Rakastan lastani eniten maailmassa, vaikka en ole supermutsi joka täysimettää lastaan vähintään vuoden ikään. Ei ole yhtä oikeaa tapaa kasvattaa lapsia, vaikka äidinmaito on parasta ravintoa pienelle vauvalle se ei silti ole ainoa vaihtoehto.

image

3 kommenttia

 1. nnanna kirjoitti:

  Mä aina mietin miksi ihmisillä jotka käyttävät korvikkeita on jotenkin älytön tarve selitellä sitä, se on kuitenkin yhtä luonnollista kun imetys. Ja ei imetys tee kestään supermutsia, vaikka itse imetin lastani hieman yli vuoden niin en pitänyt sitä kyllä minään meriittinä, tottakai olin onnellinen että imetys onnistui ja korvikkeisiin ei tarvinnut koskea koska se oli meille se helpoin tie.

  Mulle on ihan sama myös syöttääkö muut korvikkeita vai ei mutta siitä olen murheissani että osalla imetys tyssää siihen ettei ole tarpeeksi imetystietoa / saadaan väärää tietoa. Varsinkin jos näin käy ihmiselle kelle imetys olisi ollut tärkeää ja mieluisaa.

  Itse olin valmistautunut siihen että imetys on kivuliasta ym muuta ja että se vie todella paljon aikaa ja opettelua joten sitten kun kaikki menikin hyvin niin olin positiivisesti yllättynyt, tiedän myös että harvalla se menee näin.

  Joten rakkaat korvike tai äidinmaitoa syöttävän mutsit, älkää selitelkö omia valintojanne tai mitään, kenenkään ei tarvi selitellä tai puolustella tälläistä asiaa! <3

 2. Nina kirjoitti:

  Hyvin tuttuja fiiliksiä! Ensimmäisen kerran kun vauvalle annettiin korviketta niin itkin. Olin niin pettynyt etten saanut ruokittua lastani! Ihan kamala huono äiti fiilis – ja ihan turhaan! Imetys tai imettämättä jättäminen ei todellakaan määritä äitiyttä, me ollan kaikki täydellisiä <3
  Kirjoittelin aiheesta täällä http://www.vauva.fi/blogit/be-mom/paha-paha-korvike

  • carita kirjoitti:

   Juuri näin 🙂 Ihana kuulla että on muitakin jotka ovat käyneet läpi samanlaisia tunteita <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *