Hae
Carita Pesonen

Ihanan kamalat faktat raskaudesta

Odottavan äidin ei tarvitse syödä kahden edestä. Tärkeämpää on enemmänkin panostaa määrän sijasta ruoan monipuolisuuteen ja laatuun. Raskausajan ravinnon sanotaan vaikuttavan merkittävästi syntymättömään lapseen ja itse ainakin haluan omalla elämäntavallani luoda pienokaiselle parhaan mahdollisen kasvuympäristön. Todellisuudessa lisäenergian tarve raskausaikana on niin pieni että se täyttyy lähes yhdellä ylimääräisellä välipalalla.

Mieliteot. No ne mitä erikoisemmat ja oudoimmat mieliteot monesti kuluvat osaksi odotusta. Kohdallani niitä on ollut melko vähän. Todellakin olen myös antanut itselleni luvan herkutella, silloin kun on tehnyt mieli jotakin hyvää. Ei pidä olla liian ankara itselleen ja totaali kieltäytyminen herkuista ei mitenkään kuulosta mielestäni järkevältä, vaan kohtuus kaikessa. Toisaalta asia olisi toinen jos minulla olisi todettu jotakin poikkeavaa raskauden ajan seurattavissa sokeriarvoissa, silloin en haluaisi ottaan mitään riskiä vaan pystyisin elämään loppu raskauden ilman herkuttelua.

Hyvästi yöunet. Suurimmaksi osaksi olen odottanut koska olo alkaa tuntumaan tukalalta ja nukkuminen olisi vaikeaa. Yllättävän hyvin jopa näin loppu odotuksesta olen onnistunut löytämään asennon jossa pystyn nukkumaan aamuun asti erittäin sikeästi. Kiitos hyvät unenlahjat, jotka olen lapsesta asti omistanut. Toivottavasti meidän tuleva pienokainen tulee tässä asiassa äitiinsä. 😉

Liikunta ja raskaus. Alku raskaudesta harrastin liikuntaa täysin samalla tavalla kuin aikaisemmin. Jossakin vaiheessa jalkapäivän treeni alkoi tuntua hyvin epämiellyttävältä, joten jätin sen suosiolla pois. Sen jälkeen jatkoin pelkällä yläkropan treenaamisella alku kesään asti, jonka jälkeen kuntosali on saanut olla tauolla ja tällä hetkellä liikuntani koostuu kevyistä kävelylenkeistä Milan kanssa. Meidän tämän hetkiset lenkkeilyt tosiaan on vähän hitaamman puoleista menoa, mutta raitis ilma tekee ainakin hyvää.

Raskausajan hehku. Tätä olenkin odotellut, mutta ei ole näkynyt. Varsinkin näin kesällä voin sanoa, että hikoillessa mahan kanssa, ei ole kyllä hehkusta ollut tietoakaan. Toisaalta olo on ollut suurimman osan odotuksesta onnellinen ja energinen, mutta se nyt on ihan normaalia arki päivää kohdallani. Itse en ole huomannut mitään erityisempää ”hehkua”, joten voisin sanoa tämän väittämän olevan täysin tarua ainakin omalla kohdallani.

Mielialan muutokset. Naisella nyt vaan on lupa vaihtaa mielipidettään monesti ja vielä saman päivän aikana, vai kuinka? Tämä on ehkä yksi ärsyttävin asia, jonka raskaus on tuonut tullessaan. Vaikka olen muutenkin herkkä, niin nykyään lähes jokainen vähän koskettavampi elokuva (jopa lasten elokuvat) saa minut itkemään!

Turvotus. Kesä ja raskaus yhdistettynä niin jonkin asteen turvotus on taattu. Onneksi olen selvinnyt hyvin vähällä kuitenkin tämänkin asian kanssa. Osa vaatteista tuntuu hieman epämukavalta päällä, sormuksia en ole pystynyt enää käyttämään ja kenkien kanssa ei liiemmin ole valinnan varaa mitkä mahtuvat jalkaan tällä hetkellä.

Kaikki eivät kärsi raskaus oireista. Tämä tuli melko yllätyksenä. Odoteltuani alkuun esimerkiksi pahoinvointia, jota ei koskaan tullut.. luulin jonkin olevan pielessä. Todellisuudessa kuulun vain siihen vähemmistöön jotka säästyivät tältä oireelta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvää alkanutta viikonloppua!IMG_9291

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *