Hae
Carita Pesonen

Hyvä vai paha kookosöljy?

Puhdasta, luomua, korkealaatuista, kylmäpuristettua ja sametin pehmeää – mikä muukaan kuin paljon puhuttava kookosöljy. Kookosöljyn käyttö osana terveellistä ruokavaliota jakaa paljon mielipiteitä. Sitä voidaan käyttää sisäisesti korvaamaan perinteiset rasvat ruoanlaitossa kuin myös ulkoisesti kauneudenhoidossa. Laatuun vaikuttaa erityisesti valmistusmaa, viljelytapa ja öljyn valmistusprosessi. Kookosöljy sisältää muihin kasviöljyihin nähden huomattavasti enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja eli niin kutsua kovaa rasvaa, jota on tuotteessa peräti 90%. Tämän on varmasti suurin syy kookosöljyn terveellisyydestä jakautuviin mielipiteisiin. Kookosöljy poikkeaa kuitenkin eläinkunnan tyydyttyneistä kovista rasvoista, jotka ovat silti epäterveellisempiä.

IMG_0334

Kookosöljyn uskotaan vaikuttavan positiivisesti ihon kuntoon, veren kolesteroliarvoihin, parantavan suolistovaivoja, vähentävän väsymystä sekä riskiä sairastua diabetekseen ja auttavan painonpudotuksessa kiihdyttäen aineenvaihduntaa. Öljyn uskotaan myös toimivan bakteereja ja viruksia vastaan sekä edistävän vitamiinien, kivennäisaineiden ja aminohappojen imeytymistä. Kun tavoitteena on pudottaa painoa tehdään usein virhe jättämällä rasva kokonaan pois ruokavaliosta. Totuus on, että elimistö tarvitsee rasvaa ja sitä kuuluu saada päivittäin osana terveellistä ruokavaliota. Itselläni kookosöljyn käyttö on vähäistä, mutta silti päivittäistä. Lisään kookosöljyä joka aamu puuron joukkoon sekä käytän päivän aikana muita kasviöljyjä monipuolisesti. Kookosöljy on yksi suosikki ainesosia meidän perheen keittiössä erityisesti leivonnassa, sillä se tuo leivonnaisiin pehmeää kookoksen makua ja soveltuu käytettäväksi useisiin resepteihin.

Kookosöljy on todella monipuolinen tuote myös kauneudenhoidossa. Sitä voidaan käyttää ihon kosteusvoiteena, hiusnaamiona, hierontaöljynä, aurinkorasvana sekä silmämeikin puhdistuksessa. Loistava vartalokuorinta syntyy sekoittamalla kookosöljyä + sokeria sekä halutessa hunajaa tai vaniljaa lisäämään kuorintaan herkullista tuoksua, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Toimii hyvin kuivan ja herkän ihon hellävaraisena ja samalla kosteuttava kuorintana.

IMG_0332

IMG_0336

Kookosöljy on yksi monipuolisimmista tuotteista käyttää joita tiedän. Jokainen varmasti löytää tälle ihmeöljylle itselleen sopivan käyttötarkoituksen. Kertokaa jos teillä on muita hyviä ehdotuksia ja kokemuksia öljyn käytöstä. Oletteko itse kokeilleet kookosöljyä tai jääneet koukkuun tuotteeseen sekä huomanneet sen hoitavia vaikutuksia?

Rentouttavaa viikonloppua!

IMG_9291

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *